Kultura DIY: jak tworzyć własne dzieła i dlaczego warto?
Kluczowymi składnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki zapewniają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje gigantyczna ilość substancji w gronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są obecne w znikomych ilościach (ocenianych nieraz w milionowych częściach). Wszystkie te substancje dają winogronom charakterystyczny smak, określany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. W następstwie tego ważne jest, żeby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednak różny bukiet.
1. Zobacz więcej
2. Kliknij
3. Sprawdź teraz
4. Przeczytaj więcej
Architektura i ekologia: zielone budynki przyszłości.